Corona update

Regels “Click and Collect” 

Update: 19 februari 2021

De boa’s merken tijdens hun rondjes dat de regels voor afhalen aan de deur niet geheel duidelijk zijn voor de ondernemers.
Hieronder de exacte regels. Dit zal niet meteen heel strak worden gehandhaafd, omdat er vanuit de veiligheidsregio vorige week nog werd toegestaan dat er “binnen” een afhaalpunt werd georganiseerd ivm het slechte weer. Dat staat de regelgeving echter niet meer toe.

Wat wordt precies verstaan onder afhalen aan de deur?
In de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 van 10 februari is aangegeven dat winkels mogen werken met een afhaalpunt. Het afhaalpunt dient bij de ingang te worden gerealiseerd. Klanten blijven buiten de winkel. Winkeliers zorgen ervoor dat het winkelgedeelte ontoegankelijk is voor klanten. Het is dus niet de bedoeling dat zij zich bij de schappen begeven en zelf de producten pakken. Het uitgangspunt is dus: Klant buiten en winkelier binnen.

Het afhaalpunt wordt functioneel en sober vormgegeven (bijvoorbeeld met een lege tafel). Winkeliers moeten het afhaalpunt zo dicht mogelijk bij de toegangsdeur plaatsen. Afhaal via een afhaalraam behoort ook tot de mogelijkheden. Het uitstallen van producten (t.b.v. impulsaankopen) bij het afhaalpunt is eveneens niet toegestaan.

De winkelier draagt er zorg voor dat er geen samenkomst/ groepsvorming ontstaat voor het afhaalpunt van de winkel. Kramen of andere uitstallingen buiten voor de deur zijn niet toegestaan. Ook moeten nooduitgangen vrij toegankelijk blijven. 

Winkels die al open mochten blijven, als bijvoorbeeld post servicepunt of voor reparatie en onderhoud van goederen, dienen zich ook te houden aan de regels voor bestellen en afhalen. Dit is in de praktijk niet werkbaar. De winkelier mag in een dergelijk geval ook de producten van achter de balie laten afhalen, onder de voorwaarde dat het winkelgedeelte voor de klanten ontoegankelijk is gemaakt. 

X