Altijd gastvrij...

De IJzertijdboerderij

Cultuur & Natuur

De IJzertijd komt tot leven in Dongen

De IJzertijdboerderij Dongen is een project waarin een groep enthousiaste vrijwilligers sinds 2005 bezoekers het leven in de IJzertijd in Zuid-Nederland willen laten zien, voelen, horen, ruiken, kortom beleven. De IJzertijd is een periode tussen 800 en 50 voor Christus, zo’n 2,5 duizend jaar geleden. De mensen in de IJzertijd waren boeren. Ze hielden vee en verbouwden op akkers en hielden vee.

Wat is er te zien op het terrein

Centraal op het terrein staat een typische IJzertijdse boerderij. De “plattegrond” van de boerderij is gebaseerd op informatie uit een opgraving. De boerderij werd gebruikt als leef en slaapruimte voor één gezin. Het boerenleven speelde zich waarschijnlijk zoveel mogelijk buiten af. Om de boerderij liggen akkers, een moes- en kruidentuin, afdaken en schuurtjes. Onder de afdaken en in de schuurtjes laten ze ijzertijdse activiteiten zien, zoals het smeden van ijzer, het bewerken van hout en bot en het bakken van brood. Op het terrein staan daarnaast diverse ovens: een pottebakkersoven, een broodoven, een ijzersmeltoven, een glassmeltoven, een rookoven en een smidse. Het gehele terrein is groen aangekleed en staat er prachtig bij.

Er van alles te zien op de boerderij. IJzertijders zijn de akkers aan het bewerken, textiel aan het maken, aan het smeden, hout aan het bewerken, eten aan het koken enz. enz. Voor kinderen zijn er kinderactiviteiten als speerwerpen, vuurmaken, de smid meehelpen, speurtocht e.d. De activiteiten variëren per zaterdag.

Contact
Oude Oosterhoutsebaan, 5101 PC Dongen

Bezoek de website