Samen Top is een arbeidsmatige dagbesteding die arbeidsmatige dagbesteding organiseert voor jongeren met een verstandelijke beperking bij reguliere bedrijven. In plaats van werken in een activiteiten centrum, werken ze mee in het reguliere proces en dragen zo hun steentje bij.
De toppers gaan in groepsverband (aantal altijd in overleg) aan de slag bij de werkgever en nemen een eigen begeleider mee. De werkgever geeft de uitleg voor de werkzaamheden aan de begeleider en de begeleider zorgt ervoor dat het werk goed uitgevoerd wordt door de toppers.
Het kan ook zijn dat er 1 topper aan de slag gaat in een bedrijf. Die krijgt dan de eerste periode een werkbuddy mee om alle werkzaamheden goed in te trainen en het bedrijf te coachen in de omgang. Als het goed gaat, komt de buddy minder vaak en neemt de jobcoach de begeleiding over. Bij jobcoaching is het idee dat de jongeren zelfstandig aan de slag gaan bij de werkgever. Onze jobcoach is altijd bereikbaar en direct beschikbaar als er begeleiding nodig is.
De dienstverlening geschied met gesloten portemonnee. Er zijn dus geen kosten verbonden aan deze dienstverlening.
Als werkgever kun je je profileren als maatschappelijk betrokken ondernemer. Daarnaast maak je voor de jongeren een droom werkelijkheid. Voor hen betekend het werken in uw bedrijf ontzettend veel. Daarnaast zien we dat door de intensieve begeleiding de jongeren op de werkvloer ook echt bij kunnen dragen aan het bedrijfsproces. De begeleiders zijn getraind in het vinden van passende werkzaamheden en het goed neerzetten van een nuttig werk programma. Veel werkgevers zien dus ook dat er veel werk verzet wordt op de dagen dat de toppers komen. Op sommige plekken bewaren ze bepaalde werkzaamheden voor de dagen dat de toppers komen.
Er werken zo’n 75 toppers bij Samen Top in de dagbesteding. Deze toppers zijn van vele markten thuis. Een greep uit de werkzaamheden zijn:
Bij 3PL+ (Dispack) werken toppers mee in de productie. Bij de Volckaert werken ze op de gesloten afdeling en in de horeca. Bij Jumbo vullen ze vakken, scheppen de eierkoeken en checken de vracht. Bij Dongens Genieten werken ze mee in de keuken, bediening en voorbereidende werkzaamheden. Bij de Avri werken ze mee in de onderhoud van de planten en in de horeca. Bij Winkk werkte ze (voor corona) mee in de housekeeping. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Wanneer, hoe vaak en met hoeveel ze komen werken, gaat natuurlijk in overleg. Het is wel de bedoeling dat het structureel is, dus bv elke dinsdag. Iedere dinsdag komen dan dezelfde toppers. Het is een organisch proces om tot een passende samenwerking te komen. Het moet bij de cultuur en grootte van het bedrijf passen en dat is een gezamenlijke zoektocht.
Alle toppers en begeleiders zijn via ons verzekerd. Er is op geen enkele manier sprake van een arbeidsrelatie. De jongeren zijn in zorg bij Samen Top. In een overeenkomst staat verder beschreven waar verantwoordelijkheden liggen, bij Samen Top, of de ondernemer.
Ja, dat kan. Zolang het aan beide kanten een leuke samenwerking is, duurt het voort. Mocht het op een bepaald moment niet meer passend zijn, om welke reden dan ook, dan kan er weer mee gestopt worden.
De begeleider of werkbuddy die met de topper(s) mee komt, zorgt ervoor dat het werk goed uitgevoerd wordt. De werkgever geeft dus de opdracht of uitleg aan de begeleider. Het inwerken van de begeleider op de werkzaamheden is de tijdsinvestering. En verder zoveel of zo weinig als je wil.